2012. február 22., szerda

This is war..

..mostanában lefegyvereztek a háborús filmek rendesen.

#movie: Atonement
vmelyik nap néztem. Picit csalódtam a filmben. Ezért nem is akartam róla írni.
De ha már.. Szóval azért az 5 perces vágásért a közepén, érdemes volt megnézni (na meg a könyvtáros jelent McAvoyjal :) de most nem ide akarok kilyukadni). Nem is értem miért szidom.
A film megdöbbentő sorstragédia, eszméletlen fényképezéssel. A történet különösebben irritáló, de a kor bemutatásban nagyon gazdag.
Apró hibából világvége. Az egésznek az az alapja h egy élénk fantáziájú féltékeny kislány félreértések sorozata miatt tökreteszi egy bimbózó szerelmű pár életét. Majd a II. világháború öli tovább a boldogságuk. Olyasmi életrajzi vezeklés, megbocsátás keresés.
Szóval a tengerparti jelenet az egybevágott kameramozgással a háború utáni lélegzetelállító helyzetkép az emberekről akik az életüket kockáztatva védték hazájukat.. párásodott a szemem rendesen. a katonák sorsát nagyon hatásosan ábrázolják. Mintha egy groteszk őrült wonderland pikniket látnánk a dinamit dombok tetején.
Egyébként Keira Knightley és James McAvoy jól játszottak. A kislány felnövő váltó színészei is mind tetszettek. De vhogy mégsem az igazi. nem tudom. És nem a perverz csokigyáros bajsza miatt.:P

#movie: Jarhead
Tegnap volt a tvben egy másik háborús dráma. Igazából már készültem csatornát váltani, mikor megcsapott a tipikus mai korban játszódó akció film lehellet. Aztán megjelent Jake Gyllenhaal. És mondom adok neki egy esélyt.
Nem egy minden lyukamból robbantgatok rambó klisé film votl hálistennek.
Kimért komótos tempóban mutatja be h milyen is igazából a katonák élete az Öbölháború kellős közepén. Merthogy távol a családtól, barátoktól, minden jótól, milyen is lenne az élet. Unalmas. Aztán bármelyik pillanatban beköszönthet az igazi háború, ami lehet h több évig eltart, de lehet h csak 4 napig 4 óráig 10 percig. Lehet h nem ölsz embert a te időd alatt.. de az is lehet h mégsem lesz szerencséd, mások ölnek helyetted. akár téged. Aztán bármelyik domb mögött ott várhat a végzeted.
A táborban töltött időt és a harctéri élményeket is nagyon jól prezentálja. Bemutatja h az emberi természet milyen változásokon megy át egy ilyen elnyújtott stressz helyzet alatt.
Hát minden tisztelet ezeknek az embereknek. Soha nem értettem h értelmes ember miért adná fel életét egy iylen veszélyes "játszótéri lövöldözésért". Persze értem h a háború az történik és ellene nem lehet semmit tenni. FUCK ..miért nem? ..Ez az emberiség része. mindig is iylenek voltunk és mindig is ilyenek leszünk.. nem változik semmi. "Minden háború ugyan olyan" ahogy Antony mondta a filmben.

Aztán muszáj volt benyomnom A study in pink elejét elalvás előtt. És rötyögtem magamban a felfedezésen ..Dr. John Watson is a JaMhead (jarhead) XD

Nincsenek megjegyzések: