2012. február 15., szerda

Maurice

#movie: Maurice (1987)
A Wilde után ..után? mellett. kedvenc filmem lett a meleg témájú filmek közt.
Megint csak a 20.sz.-i érzékeny koreszme béklyózza a szerelmet. A melegeket az egyház kitagadja, a bíróság pedig rács mögé zárja, h ne terjedjen a "fertő".
Maurice a Cambridgei egyetemen tanul. A fegyelem fellegvárában. Ébredezni kezd szerelem iránti vágya. És egy idő után ráébred másságára. Hamarosan szerelme viszonzásra talál Claive, egy új jó barátja oldalán. Ám Claive megijed a körülményektől, a inkvizíció szagú világtól, és amilyen gyorsan fellángolt benne, olyan gyorsan akarja elfojtani még csírájában ezt a környezete szerint elítélt szentségtörést.
Maurice egyedül marad a fájdalmas értelmetlen szakítás után. Nem tud bele nyugodni. Elmegy egy orvoshoz h segítsen kikúrálni nemi vonzódását. A doktor hipnózist alkalmaz rajta.
De ekkor betoppan ablakán és életébe egy csábos tekintetű lovászfiú..

Ez a lovász fiú nem más mint Rupert Graves, Sherlock Lestradeje. Akit ezentúl már csak Lustradenek fogok hívni. A pasi ebben a filmben olyan, mintha csillámporos vattacukrot hámozgatnál kánikulában. Beleolvadsz az élvezetbe. Ahogy nééééz, és ahogy a feneke néééz :P :D A karaktere pedig nagyon megnyerő.
Igazából, ha nem Hugh Grant lett volna a másik versenytárs, akkor is neki szurkoltam volna. Nem tudom, de Hugh nekem eddig egyetlen egy filmben tetszett. Az Igazából Szerelemben. Igaz az szinte nem is számít mert az eleve #wáááhh. :D De más filmekben annyira ellenszenves minden gesztusa nekem. Lehet vmi régi filmjében ért vmi gonosz karakteres trauma. Nem emléxek. De nagyon nem csípem a pasit. Régóta nem.
A lényeg, h itt jól hozta a karakterét, és ügyesen eljátszották a "kényes" jelenteket is.
A főszereplő is jó választás, szép volt végig az őrlődő szerelmes színészi játéka.

A film nagyon elgondolkodtató.
Mekkora lehet a szerelem ereje? Győzhet e a világ és a társadalmi különbségek felett? És lehet e úgy boldog életet élni, ha megtagadjuk szívünk akaratát?

És mivel ez egy könyv feldolgozása, legközelebbi könyvtárturnémon E. M. Forstert jól gerincen is ragadom.

Nincsenek megjegyzések: