2012. március 11., vasárnap

Van Gogh örökké

#movie: Van Gogh: Painted with Words
Van Gogh élete rövid, magányos és fájdalalmas volt. Mégis olyat alkotott ami maradandó. A színeket és a formákat egészen másként látta. és az impresszionizmus viharának közepén vmi csodálatosat hozott létre látásmódjával és szívével, amit az akkor élő emberek nem ismertek el. Ha kívánhatnék 10et egy tündérkeresztanyától vagy egy repülő aranyhaltól, akkor az egyik kívánságom az lenne h ez az ember egyszer láthassa h mennyire elismerik és szeretik őt halála után.
de hisz írtam már Van Goghról a Doctor Who kapcsán. vissza lehet keresni. :)

Akkor Tony Curran indította el a niagarát, most pedig egy másik "eredeti vörös lelkű" színész, Benedict Cumberbatch keltette életre.
Benedict eddig látott filmjei után, azt kell h mondjam a legnehezebb és legcsodálatosabb alakítása.. ezzel a játékával olyat tett le az asztalra.. mint más színész lehet egész életében összesen vagy soha.
Mintha ketten ültünk volna egy kis szobában. vendégségben vagy nála. ő veled szemben épp az életéről mesél. És az Ő alatt Vincentet értem. Mesél neked öröméről, bánatáról, terveiről, véleményéről. és szenvedéseiről.
Benedictnek Vincent szívének palettájáról minden színt sikerült eljátszania. És ezt mind egyedül, merthogy monológ az egész. Nincsenek benne párbeszédek. Vincent mesél egyes egyedül. Bár ott lehettünk volna vele, akkor talán még több képében gyönyörködhetnénk, vagy kevesebben? A zsenihez nehéz elérni saját káoszán keresztül. De ha nincs a káosz.....
Csodálatos amit életre keltettek egy dokumentum film erejéig. Merthogy olyan a légköre. Viszont a hangvétele dráma. Dokumentum dráma?

Hatalmas inspiráló erő árad Vincentből, munkásságából, életéből, mint jelenségből. ettől a pár képkockától mindig új erőre kapok. óh szent ég, rettentő lusta rajzoló vagyok. :P
Hogy ha ez az ember küzdött egy olyan világban, akkor nekünk kötelességünk harcolni ..legyen az bármiért is

Nincsenek megjegyzések: