2012. március 18., vasárnap

preeecioussssssssss

#köny: J. R. R. Tolkien: A Hobbit
"Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit.."
A film közeledésének lázában bevallom, először nem tudtam parancsolni magamnak, rögtön Martin Freeman kicsi édes Bilbóját láttam magam előtt mikor elkezdtem olvasni (pláne az elején a törpvendégség résznél). Persze ahogy haladtam előre egyszerűen magával ragadott az egész. Beszippantott Tolkien világa keresztbe hosszába.
Tolkien először a gyerekeinek írta ezt a mesét. Ezért szinte látjuk is magunk előtt ahogy ott ülnek a papa körül a gyerkőcök. Sokszor érezteti is kikacsintásokkal a történet közben h tényleg nekünk mesél, sokszor megszólítja az olvasót. Ez nagyon bájos.
Tolkien szeretett rajzolni és festeni. Ezért a kiadások tele vannak tollrajzokkal, láthatjuk h ő hogyan képzeli el világát. Emellett ebben a Douglas A. Anderson féle bővített kiadásban (amit volt szerencsém kivenni) van egy csomó jegyzet, művészek rajzai, tájleírások, személyes élményekről, azokról az inspiráló tényezőkről amelyek hatással voltak saját kis mitológiájának kialakítására. Hisz nem csak egy apró kis mesevilágot hozott létre, ez a világ két lábon áll, a benne élő lényeknek van saját nyelvük és tradíciójuk. Alaposan kidolgozott minden kis szeglete Mordortól Bakacsinerdőig, a törprúnáktól a tündebeszédig.

A gyűrűk ura trilógia korunk egyik legnagyobb filmje. Én is a filmnek köszönhetően ismerkedtem meg ezzel a világgal. már 10 éve bezony.. micsoda ámulattal néztük Itivel a filmeket. aztán a NAGY társas játék relytéj a pozíciós gúla problémával :D)
Peter Jackson olyan klasszikus filmet alkotott akkor, amit 500 év múlva is ámulattal néz majd a jónép.
Szóval, aki ismerős a gyűrűk ura trilógiában, és élvezte is, az ezt is nagyon fogja szeretni.
A Hobbit a Gyűrűk Ura előzménye. Ez a könyv egy másik hobbit kalandjáról szól. Pontosan arról a hobbitról akitől Frodó a gyűrűt örökölte.
Ez a hobbit pedig nem más mint Zsákos Bilbó.

Zsákos Bilbó megfontolt, udvarias, minden izgalomtól messze, nyugalomban vidámságban éli életét kicsiny kis hobbitlyukában a Megyében, ahogy a többi hobbit is. A hobbit népség már csak ilyen. Második reggelivel, második uzsonnával, hatalmas vendégszeretettel és hatalmas bendővel. Viszont minden féle izgalmat messzire elkerülnek.
Egy nap azonban hirtelen egy tucatnyi törp állít be Bilbóhoz. Nem kevés vicces ramazurit csapva e pipafüst felhős napsütötte délutánon. Ő mit sem sejtve próbálja kielégíteni a vendéglátás hosszú szakállú igényeit. És mivel tudjuk, hogy ha Gandalf megjelenik, ott hobbit homlok nem marad szárazon, a vén kékkalapú mágus most sem hazudtolja meg magát. Megyébe érkezése egyet jelent egy új kaland előszelével.
A kicsi Bilbó csak kapkodja a fejét Gandalf furfangos cselén, aztán győz benne a kalandvágyó Tuk vér, mely mindig is ott lappangott a kis hobbit szíve mélyén. És máris a törpök után kullog pónija hátán egy veszélyekkel és izgalmakkal kecsegtető utazáson. A cél Thorin törp királyi őseinek kincse, melyet réges régen Smaug a hatalmas sárkány szerzett meg magának, azzal együtt a Magányos hegy népeit is lemészárolva.
A törpök terve, és egyben Bilbo feladata h: meglopja ezt a sárkányt. A kis tolvaj jelölt nem is sejti mire vállalkozott.
Először a törpök egy haszontalan kis poggyásznak tartják, senki nem gondolja és senki nem várja h a hasznukra lesz majd. (Kivéve persze Gandalfot, ő tudja azt amit még talán Bilbó maga sem sejt)
Az út során aztán a kis hobbit igazi bölcs kis hőssé válik.

"Bátorság és bölcsesség, egyenlő arányban keverve. Ha többen volnánk, akik az aranykincsnél jobban becsülik az ételt, a vidámságot, és a dalt, vígabb hely lenne a világ." /Thorin Bilbóról/
(itt is a megtett út ami igazán fontos, nem a cél) Hatalmas bátorsága és szerencséje elkíséri a legreménytelenebb helyzetekben is. És természetesen az éhsége is :D

Lesznek itt trollok, hegyi koboldok, találkozunk óriás pókokkal a félelmetes Bakacsinerdőben, itt ismerkedünk meg Fullánkkal (a karddal amit Frodó is magával visz kalandjára), nemes- és erdő tündékkel, az alakváltó medvebőrűvel, óriás sasokkal és vargokkal.
Gollummal is lesz szerencsénk összefutni és ezzel A gyűrű Bilbóhoz kerülésének körülményeire is fény derül. És persze ott vár az út végén egy aranydombon hempergő sárkány, melynek tüze hatalmas seregek csatájának kibontakozását indítja el e átoksújtotta vidéken.

Hogy Smaugról kedvenc sárkányomról is szóljak pár szót:
A Bilbóval folytatott beszélgetésük az egyik kedvenc részem a könyvben. És most tényleg (DE TÉNYLEG) nem azért mert Mr. Cumberbatch lesz majd a sárkány hangja a filmben.. persze már hallom(!) magam előtt az élményt #hnnng .. DE ami igazán fontos; ebben a részben teljesedik ki csak igazán a kis Bilbó bátorsága és leleményessége, rejtvényekben való beszédével. Ezenfelül egy nagyképű kapzsi sárkánnyal társalogni mindig páratlan élmény. :)
A könyv rövidke (már a Gyűrűk urához képest) és tömör. Rengeteg kaland bele van sűrítve ebbe a kis regénybe. Ezért egy pillanatig sem unatkozik az ember lánya. Visz magával, és nem lehet letenni. (Már máris hiányzik Tolkien világa. Neki is kezdek a Gyűrűk Urának.)
Kalandra fel hát! és sose hulljék ki lábujjatok szőre!
...
Aztán pedig decemberben vár a mozikban is Bilbó és társai.
Mr. Freeman.. te jó ég. A leg édesebb ember, már hobbit fülek és lábszőr nélkül is :D ..bele fogok folyni a mozi székbe az édességétől és majd tunkolhattok a taviemberek készítette crammel.
Készüljünk fel. Peter Jackson újra életre fogja kelteni Tolkient a 21.században.
Go Peter Jackson! Go!
Jajj december 14. hol vagy még?
találkozunk a moziban: A Hobbit (trailer)

Nincsenek megjegyzések: