2010. január 26., kedd

Beethoven az utca túloldalán

A Szólista:::
Az ilyen filmektől valahogy mindig újratöltődik a lelke az embernek... ebben a szürke-szűklátókörű utunkon, amit mindannyian járunk. Amit azért járunk és járunk tovább h néha belebotoljunk a színekbe ezen a hatalmas palettán. És ha már megvannak a színek csak ki kell kevernünk őket, magunknak, a világnak, másoknak, h legyen értelme annak h idecsöppentünk.

Steve Lopez; újságíró is megtalálta a maga színét, és eleinte nem is veszi észre h festékes lett. Egy csodálatos tehetségű csellista veszett el az angyalok városának zajos utcáin.. az egykori zenekarokban játszó afroamerikai fiatal, a skizofrénia kezdeti tünetei miatt ott hagyta az egyetemet és családját. Az utcára menekült. Steve éppen kétségbeesetten keresi új cikktémáját, mikor meghallja a nagyváros zajában a két húron játszó hajléktalant. Nathaniel története eljut az emberekhez, az újságíró cikke által. Eközben Steve egyre közelebb kerül a hajléktalanhoz, a világához, és a férfi betegségének megismeréséhez.
Nathaniel túláradó tisztelettel, istennek felruházva tekint fel rá. Steve elszántan próbál neki segíteni, miközben eljut a felismerésig h ő nem tehet csodát,
Mégis talán egy dologgal sikerült neki Nathaniel életében egy kaput nyitnia.. a barátsággal.
S mindeközben az újságíró is (rengeteg mindent kapott) A megtalált festék színe itt maga az alázatosság, hit, a hűség, és a méltósága. ..az emberi kapcsolatnak egy szinttel feljebb hozása, ...a megértés, a kitartás, a belenyugvás.

Nathanielnek a zene olyan mint a hit, mint ami mindig ott van velünk és körül vesz minket.. akkor is ha éppen az utca túloldalán a nyomor a halálba hajszolja a drogfüggőket, és akkor is mikor éppen az autópálya szélén a kipufogókfüstjében szemetet gyűjt. ..Mikor csak egy bevásárló kocsinyi tulajdonod van, amit bármikor ellophatnak tőled, akkor is ott van veled
a zene. Mert azt senki el nem veheti tőled.. az a tiéd.. és ahhoz ragaszkodsz bármi áron.

Ha jól fülelsz te is meghallhatod a hatalmas zajban mások zenéjét. És akkor talán mások is meghallhatják a tiéd...

Nagyon tetszett ahogy a zenét ábrázolták, ahogyan Nathaniel láthatta mikor becsukta a szemét.
A "többek leszünk a film által" kategóriába sorolandó.. azon belül a "nyissuk ki a szemünket" kategória..

a film veleje, idézete:::
"Elmondhatom, hogy a szemtanúja lenni Mr. Ayers bátorságának,

alázatosságának, hitének és zenéje erejének,
megtanította a hűség méltóságát
valamihez, amiben hiszel.
Ragaszkodni valamihez,minden más felett.
Kérdés nélkül hinni valamiben,ami megmutatja, hova tartozol."

trailer :: port.hu

Nincsenek megjegyzések: