2009. szeptember 13., vasárnap

Apu piros kézlenyomatától sajgó homloka vagyok...

- Harcosok klubja
Eddig mindig nagy ívben kerültem a filmet, a címe miatt és talán mert BradPitty neve által volt védjegyezve. Gondoltam egy újabb akciófilm kockahasú szépfiúkkal, meg robbantgatós kocsiröptetős jelenetekkel megspékelve...
DE nagyot tévedtem... akkorát h majd leestem az ágyról a film végére...

Már éppen aludni húzott le a szemem szombat este, de még nekifutottam egyszer a távkapcsolónak... aztán megláttam Meat Loaf-ot és Norton-t sírva ölelkezni és valahogy ott ragadtam a tv előtt. Aztán mikor Helena is belibbent cigifüst aurájában egyszerűen nem bírtam volna nyugodt szívvel csak egy recet nyomni és befordulni aludni.
Bármilyen álmos is voltam, ahogy pörgött előre a film, egyre tágabbra nyílt a szemem, majd a szám is :P
Az a fajta film, ami felnyitja a szemed-lelked, és az ÉLET nagy kérdéseit feszegeti...
Magunknak vagy a társadalmi elvárásnak, ránkerőszakolt "életfeltételeknek kinevezett" szabályoknak élünk? - "Reklámok parancsára kocsikra gyűjtünk, melózunk, hogy legyen pénzünk a sok felesleges cuccra."
... aztán... Mennyit jelentenek a körülötted lévő dolgok, amiket keservesen összegyűjtögettél és végül magadénak mondhatsz; az életedben mekkora értéket tulajdonítasz nekik? - "Amit birtokolsz az birtokba vesz"
A sztori: Egy inszomniás srác (Jack) keresi azt a helyet ahol kiersztheti a fájdalmat magából. Csoportfoglalkozásokra jár, ahol más elkeseredett emberek vállán sírhat. Keresi az emebereket akik ugyan úgy éreznek mint ő... legalábbis olyan nyomorultul...
Megismerkedik egyik repülőútján Tylerrel.
Aztán történik vele h látszólag mindent elveszít... bumm...
Mindenkinek eljön az az idő mikor a szürkeséget megunva lázadni akar.
Jack is lázad... a nemrég megismert Tyler mutatja neki az utat, ...lázadása eleint "egészséges" mértékű; feltalál új barátjával egy jó dühkieresztő módszert, avagy "életközeli élményeket"/érzéseket gyűjt, míg péppé verik vagy ő ver péppé hasonló életérzésű szürke-klisé életükbe beleunt embereket. Így megalakul a klub... a Harcosok klubja, ahol mindenki a hét egy estéjére megérezheti az élet ízét, az adrenalint és az érzéseknek az érzését, ami sokszor a fájdalmat, vagy a felszabadultságot jelenti vagy hozza közelebb.
Aztán Jack eljut arra a pontra mikor már megerősödik lelkileg, már szembe mer szállni főnökével...
Azonban Tyler nem áll meg ennél a pontnál... Felteszi Jacknek a kérdést: - "Ha most meg kellene halnod, elégedett lennél az életeddel?"
Ezalatt a klub is megerősödik... és terjeszkedik... és valami egészen új cél mozgatja már őket...
De a többi már tényleg spoilererőszakolás lenne (hátha te épp nem láttad)...

A film egy pillanatában sem unatkoztam. És igazából, nem is sejtettem a végső csavart... Éppen ezért ütött hatalmasat...
Bár mostanában túl sok ilyen ilyen film került utamba, azt hiszem bátran mondhatom, h a legjobban kidolgozott azok közül.
megy a fejedelmi ETALONok közé...
...még egy kis Tyler igazság:
"A történelem zabigyerekei vagyunk. Nincs se célunk, se helyünk. Nincs világháborúnk, se válságunk. A mi háborúnk szellemi háború, a mi válságunk az életünk. A tévé elhitette velünk, hogy egy szép napon milliomosok, filmcsillagok és rocksztárok leszünk. Pedig nem leszünk. Erre lassan rádöbbenünk, és nagyon, nagyon berágunk."
"Első sorban ülünk a pusztítás színházában."
"Ne akarj mindent megszerezni, ne akarj tökéletes lenni. Te...egyszerűen csak élj a világba. Hadd jöjjön, aminek jönnie kell. "
---... a poénos megjegyzésekről, amikkel sűrűn van fűszerezve a film, még nem is beszéltem... :D
"Te jó isten, alsótagozat óta nem keféltem ilyen jót!" - Marla
"Vészkijárat 10000 méter magasan?? a biztonság ábrándja.."
"Fantasztikus volt. A gazdag nők visszavásárolták saját hájas seggüket."
"A koton a mi nemzedékünk üvegcipellője, ha találkozol egy idegennel felveszed, táncoltok benne egyet, aztán eldobod... mármint a kotont nem az idegent."
"Apu vastagbele vagyok, ha rákot kapok, apunak annyi."
"... a szteroidoktól csöcsei nőttek. Most azok közé dugom a fejemet"
...ésatöbbiésatöbbi...---

Engem nagyon megfogott a film: asszem; "Hiszekegy Tylerben!" :D

...És mind tudjuk h bennünk is ott van valahol egy Tyler... és egy picit muszáj lenne belőle a felszínre engedni, persze csak az egészséges mértékig. És máris helyre zökkenne az életünk a szürkeségből valami izgalmasabb árnyalat irányába...

Nincsenek megjegyzések: