2012. január 30., hétfő

Sherlock Holmes bíbíszí (S2)


Páratlan, egyedi, lenyűgöző ÁT(!)dolgozása a könyveknek.
Ugye Sherlock Holmes szuperereje picit boszorkányságnak tűnik először tudatlan járókelőnek, de annyira szépek a magyarázatok, h elhisszük h van ilyen. Mert ha ő nem, akkor senki sem tudja mi is történt valójában ott ahol egy rejtély tanyát ver. Sherlock hiperszónikusss megfigyelő képességének köszönhetően képes megmondani a sálad rojtjából h tegnap leesett a szomszédod a kissámliról.. Doyle papa írt merészebb dolgokat is, de azt is nagyon nagyon jól megmagyarázta nekünk. Brain-gazmus közeli élményt okoz minden egyes kaland. És mi csak többet és többet akarunk. "Brainy is the new sexy"
Írtam már erről, de nem győzöm ismételni, h az ahogy Moffaték áthozták a 21.sz.ba csomagolva Doyle történeteit, az vmi zseniális neogazmikus húzás volt.
Mindig arra törekszem h ne versenyezzen a fejemben a Guy Ritchies és a Moffatos munka. Mind a kettő csodálatos a maga aurájával.
De talán Moffék gondossága, a részletekre való koncentrálásuk, az adaptáció gondos frappáns átformálása teszi egy picivel Guyék filmjei elé.
A zene, a történetek dinamikája, a színészi teljesítmények, a karakterek jellemhűsége mind a két féle feldolgozásban rendkívül nagyszerű.
Jajjj.. imádom. Nem lehet közéjük kacsacsőröket dobálni.

Inkább elmondom a Mofftiss féle miért jó (aztán majd Guyék is kapnak még :D) :
Az ördög a részletekben rejlik. Moffat pedig gonosz.
Tényleg az. Gatiss és Moff végig trollkodták a 3 hetet twitteren.
A helyzet h: Teljes bizonyossággal tudtuk, sejtettük h Sherlock "meghal" (hisz tudtuk h hűek lesznek a könyvhöz. és Moriarty nem fogja banánhéjon kitörni a nyakát) ugyanakkor Teljes bizonytalanságban sejtelmünk sem volt h Moffat komolyan gondolja e azt a nyilatkozatát h lehet h nem lesz 3.évad. (Igen, én bedőltem neki. Furcsa fazon, csinált már őrült dolgokat..)
Végülis okosan cselekedett a reklámjával. Ha tudjuk h nincs veszíteni valónk, mert tudtuk h a könyvben is életben maradt Sherlock, akkor nincs meglepetés varázsa. Nincs meghökkentés. Tehát nincs Moffat. az a szemétláda :D mindig ezt csinálja.
De a hisztéria tette az egészet epikkké a Sherlock Holmes fanoknak. Ha hátradőlünk, talán nem élveztük volna annyira a részt. Így h volt kockázat, intenzívebbek voltak a csavarok. (Nekem legalábbis)

A könyvek előismerete után nézni a sorozatot igazi ínyenc dolog. Szinte érezzük Moff kacsintását, ahogy Doyle bácsinak tiszteleg, az utalásokkal és a párbeszédekkel.
Tsók a sok kis apró részletért. Ilyen h a Richard Brook (Moriarty álneve) németül Reichenbachot jelent, ami eredetileg a könyv Végső problémájának helyszíne. a vízesés.
És az utóbbi részekben feltünő vadászsapka. a világszerte híres detektív szimbólum itt aranyosan üldözi korunk ifjú Sherlockját. :D

Sherlock vs. Moriarty
A végjáték itt nem az erő csatája volt. A harcuk szimplán elme küzdelem. Sherlockot a legnagyobb gyengeségével fegyverezte le Moriarty, a gyengéjével amit nem is tudott h ilyen intenzíven bujkál legbelül. Egész lénye tagadja, harcol a rendszer ellen. Sherlock az ember akinek nem számít semmi és senki. csak a rejtélyek. Ám Moriarty megtalálta a gyengéjét és beismerésre kényszerítette. "i will burn the heart out of you."
Sherlocknak van szíve. És a végső problémájában nem tudja letagadni. Vannak barátai. És ezekért az emberekért képes lenne feláldozni magát. És fel is kell neki: Ha nem ugrik le a tetőről, akkor mesterlövészek ölik meg Johnt, Mrs.Hudsont és Lestrade felügyelőt. A 3 embert, aki ezen a világon jelent Sherlocknak vmit.
-Molly Hooper pedig.. a kakukktojás, aki Moriarty apró hibájából Sherlock egész túlélésének a kulcsfigurája lehet -

Dr. John Watson
Sherlock másik fele. Szavak nélkül is megértik egymást.
Sherlocknak szívét ékesíti kapcsolatuk. A magány örök útvesztője közepén a doktor az aki minden csúf szó, minden rossz cselekedete ellenére magához öleli makulátlan lelkével. Teljesen megérti és támogatja Sherlockot.
Johnnak pedig a reményvesztettségből való kiutat jelenti a kaland amit ez a sokszor kibírhatatlan ember elhozott az életébe. A reményvesztettség összeköti őket.
Mind a ketten hálával tartoznak egymásnak. Olyan vonzalmat éreznek egymás iránt ami kölcsönösen a másikból táplálkozik.  Nincs Watson Sherlock nélkül, és nincs Sherlock Watson nélkül. Amíg nem találkoztak észre sem vették mennyire szükségük van egymásra.
Mindegy h szerelemként tekintünk e rá, vagy egy feljebb való barátságra, de a lényeg ugyan az. A kapcsolatuk a legromantikusabb izzás minden történet felett.

Sherlocknak most fel kell áldoznia magát és barátságát, h megmentse Johnt. Emellett (ami a könyvben nem volt) még azzal is meg kell küzdenie majd h tisztázza Moriarty által bemocskolt hírnevét.
El kell hát tűnnie egy időre. És ez csak úgy lehetséges ha összetöri John szívét.

A terv amit Sherlock kieszelt (valószínűleg XD) brilliáns, és.. Rodolfo jutott eszembe. "Figyeljék a kezem mert csalok"
Sherlock kényszerítette Johnt h végig nézze. h saját szemével lássa és megbizonyosodhasson róla h tényleg meghalt.
Sherlocknak lehetett a legnehezebb ezt végig játszania. Könyörtelenül fájdalmat okozni Johnnak.. És megtette. Leugrott és láttuk ahogy véresen ott fekszik a földön. Itt egy picit tényleg elállt a lélegztetem a könnynyeléseim közepedte. Pöppet brutálisnak tartom ahogy részletesen megmutatták nekünk h tényleg ő az. tényleg ez történt. tényleg megtörtént. Sherlock halott.
Aztán a temetőben John búcsúja után, mikor már nem láttunk az esőtől az arcunkon, bevágják a fák mögül kukkoló élő Sherlockot, aki szótlanul nézi h barátja a könnyeivel küzködve búcsúzik tőle. És a ZENE. A. ZENE. a Sherlock theme hegedű szólamai felcsendülnek a folytatást jelképezvén és puff. vége.

Empty House!!!! 1 év várakozás!!!!! és Empty House.

Azóta rengeteg teória kóvályog a rajongók közt. Egyenesen izgalmas a találgatás. Élvezetes játék az egész. Moff pedig újfent röhöghet a markában. A pofátlan nyom, amit odadobott elénk: "vmi olyan a kulcs a megfejtéshez, amire senki nem gondolt. Sherlock a részben vmikor karakterén kívül cselekedett/viselkedett"

Tehát az én kedvenc teóriám a következő:
jelen állás szerint a szennyesszállító platóra pottyot tartom legvalószínűbbnek. aztán gyorsan visszaszaladt a járda közepére egy kis művérrel. a bámészkodók a hajléktalan hálózat haverok, a biciklis is azért ment neki Johnnak h egy kis időt nyerjen. a pulzusát pedig a kis gumilabdával elszorította. vagy csak szimplán annyira sokkot kapott szegény John h nem tudott objektíven orvosként pulzust mérni.. és hát ugye ott a tündéri Molly, aki mint kórboncnok elsimította Sherlock aktáját, mivel már előre megkérte rá ugye... Persze h Sherlock honnan tudta előre h így kell megrendeznie majd az egészet a Moriarty találkozás után? ..passz

Abban a belelátásban pedig egész jól érzem magam, miszerint Mrs.Hudson tudja h Sherlock él. Mikor a temetőben vannak Johnnal és mikor elfordul h egyedül hagyja a sír felett elbúcsúzni, Mrs Hudson mintha odakacsintana az éppen abban az irányban bújkáló Sherlocknak. és mikor őrülten elkezdi sorolni h miért volt mérges egész életében Sherlockra, mintha csak Sherlocknak sorolná h miken változtathatna. Lehet h felvevőt rejtett Sherlock a sírjához? :D ..szerintem őrült de aranyos felvetés :D

ám abban tényleg jó volt a megérzésem h Sherlock Molly által fogja megúszni :D Szóval valóra válhatott az olyasmi "rákacsintás a boncasztalon" dolog :D :P
Szerettem Molly karakterét az utolsó részben. Akár hősnek is nevezhetjük. A lány akit senki nem vesz észre, felfedezi a kulcs fontosságú emberi dolgot a "szörnyön" aki mindig tagadja érzelmeit és olyan csúnyán bánik vele. Végül az egyik legfontosabb alkotó elemmé válik Sherlock tervében.

Jim Moriarty
Andrew Scott Moriartyja a kedvencem. A többi Sherlock feldogozás professzorai nem tetszenek annyira. Talán mert ott nem kaptak annyi teret a karakter kifejtésére. De itt..
Ebben a mesében Moriarty igazi régivágású megkoronázott főgonosz . Andrew Scott huncutul gigaőrült karakterré gyúrta a mogorva professzort,  így a Szociopata kontra Pszichopata harc egészen viccesre lett fűszerezve. Moriarty meleg, Sherlocknak udvarol, Moriartynak beegees a mobilcsengőhangja, Moriarty Bachra táncolva bénítja meg egész londont a brit koronaékszerekkel a fején. Az őrültsége teszi még gonoszabbá. Mégis a huncut dili az öltöny alatt tekintélyt követel. És ő az egyetlen ember aki egyenrangú ellenfél Sherlocknak.
Ott a közös teázós jelenet, ahogyan Sherlock előkészül legnagyobb ellenségének fogadására.. Ahogy vágni lehet a levegőt körülöttük. Sherlock egy lőszöres hordóval szemben..
Nem vetem el az ötletet h ő is megúszhatta. bár a mérleg racionálisan arra húz, h azért ölte meg magát végül, - ezzel Sherlockot a nagy lecsóban hagyva -, mert nem maradt más életcél-móka az életében.
Mégis. A könyvvel ellentétben, akár Moffék vissza is hozhatnák még egyszer. Nem tudhatjuk és Sherlock sem vizsgálta meg h lett e tenyér méretű szellőző nyílás Moriarty fejének hátulján. Lehet h csak játékfegyver és fejbúbra erősített művér volt. Moffék tudják..

Mycroft Holmes
Egy nagy nagy fejtörő a bbc-s testvér. Sherlockkal látszólag nagyon rossz a viszonya. Ez egészen új a könyvekhez képest. Ott Sherlock kendőzetlenül felnéz és tiszteli testvérét, majdhogynem rajong érte. Ugyanolyan képességekkel rendelkezik mint Sherlock. csak egy picit lustább. sokkal lustább. :)
Viszont Moffék Mycroftja egyenesen elárulja Moriartynak saját vérét egy buta érdek miatt.
Én még most is bízom benne h ez csak a látszat. És várom h kifejtsék mélyebben a testvérek kapcsolatát. Igazán karakteres jellem Mycroft az esernyőjével és a diétájával. :D És Mark Gatiss Mycroftja szeretnivalóan savanykás.

Lustrade
.. khmm Lestrade ezüstróka #hnnngg.. szinte már túl jó pasi bamba felügyelőnek. De hát tudjuk h nem is olyan bamba. Hisz Sherlockban, mindig is hitt és még ezek után is hisz benne. Ez épp elég.

Szóval egy év. # We Believe in Sherlock

Az előttünk álló rejtélyek kiterítve a következők:
- Sherlock hogy úsztahatta meg ténylegesen a zuhanást?
- Hogyan fogja tisztázni a nevét?
- Andersonnak és Donovannak mi lesz az új beceneve és hányszor fognak kiesni az ablakból?
- John előbb elájul, megcsókolja, vagy behúz Sherlocknak mikor először meglátja távolléte után? vagy ezt mind egyszerre?
- És Moffat miért nem ad pénzt a dizájnernek Sherlock nagyobb méretű ingjére? sikítanak a gombok, kérem

# Sorozat: Sherlock BBC - Season 2 finálé - The Reichenbach Fall ( 2x3 )

Nincsenek megjegyzések: