2010. május 21., péntek

Kábító lebegés animációvilágban

A Scanner darkly ::: Kamera által homályosan
vmi új és merész..
Remek történet, ami átlagos moziként is megállná a helyét effektek nélkül. Ez köszönhető a nagyszerű színészeknek (akik közt már többen beleszagoltak ezelőtt a kékvirágos menyországba). De tényleg, ez a képregény stílussá alakítás rengeteget dobott még ezentúl is rajta.
Merész! ..fura hozzá szokni az elején az animált hatású képvilághoz.
De aztán rájövünk h nagyon is illik az egész koncepcióhoz: a drogtól való képzelgés és a valóság között tébolygók világának való ábrázolásához. Egy futurisztikus, kissé sci-fi beütésű víziót kapunk a jövőbeli társadalomról, ahol az újfajta drogtól rögtön függővé válnak az emberek, és akár H mint Halál lehet a függés következtében kialakuló agyi károsodás utáni csattanó. Egy szervezet, különleges megfigyelő rendszerével ismeretlen személyazonosságú téglákat küld h felderítse a H-anyag terjesztőit. De főhős téglánknak (Keanu) igazából bonyolultabb előre megírt sorsot szőttek, mint h drogos haverjait megfigyelje. A végére vissza'egyszerűsödik minden kérdés: Ki is valójában az a Bob Archor?..

Két szempontból is jó oktató anyag ez a film:
Megállná a helyét drogellenes kampányok első számú oktató videójaként, kamaszoknak is érdekes és picit sem "ratyi unalmas szar" mint amiken mi annó nyűglőttünk.. na jó mondjuk mi is láttunk pár gyöngyszemet.. de azok inkább művészibb hangvételben kaptak helyet, így csak nagyon ínyenc társaim szemében láttam az értelem szikráját csillogni.
Persze akik ebbe a kategóriába tartoznak talán eszükbe se jutott az ilyen filmek előtt sem ezeket a dolgokat kipróbálni.. de örülök ha célba ért a dolog másoknál is..
A másik dolog: ha a sulinkban ezzel indítottunk volna első illusztrátor óránkon, azthiszem mindenki hamarabb felfogta volna h miért is érdemes a bézier görbé felett a hajunkat tépni, kínozni magunkat.
Nagyszerű kreativitást előcsalagató példa lett volna. Talán hamarabb átlátjuk a dolgok közötti összefüggést, mintha csak simán a nyers 'melyik gombnak mi a funkciója' felépítésű tananyaggal szenvedünk.
Hiszen pár görbülő vonallal és színes pacával csodálatos dolgokat lehet létrehozni: vektorgrafikát ennek az új világnak..
Mert igen.. utána lehet olvasni: ez nem csak számítógépes effekt.. ez rotoszkóp technika: álá= fogták a kamerával felvett videóanyagot és elkezdték átrajzolgatni az egészet.

Mégegyszer respect a készítők merészségéért.. és a rajzolók kitartásáért, amit (hálistennek) Downey és a többiek profizmusa elég gyakran feszegethettek. Csodálatosan vissza tudták hozni minden egyes mozdulatukat és sajátos mimikájukat.
Megyek is nyúzni az Illustratort.. :D
5/5
..ja a tréler ..meg a biciklis dilemma (legjobb jelenet) :D

Nincsenek megjegyzések: