2010. május 10., hétfő

A cica, a bőregér és a bohóc avagy A nagy Batman-Téma..

Nem vagyok egy képregény-vakond, de az eddig látott denevérruhás-hős filmek mindig tetszettek. Még most visszanézve is a 20 évvel ezelőtti alkotások, mind egytől egyig zseniálisak (legalábbis melyekkel közelebbről ismerjük egymást..nemnem mind megvolt már rémlik.. rég volt de ott volt)
Erősen meghatározták gyermekkorom. A Burton féle Batman visszatérben, Michelle Pfeiffer macskanője volt akkoriban a nagy hősnő számomra, és Christopher Walken korrupt őrült üzletemberétől meg egyenesen rémálmaim voltak. A Pingvinembert meg nagyon nagyon sajnáltam, édesen gusztustalan volt, a sérült elméje mögött :) Akkoriban emléxem még a könyvet is a kezembe vettem, nagyon szerettem.

Csodálatosan torz félelmetes hangulatot tudott Burton teremteni. Gotham city magába foglalta a "képzeletünkből is legszívesebben kizárnánk" típusú, csatorna mélyén élő gonoszokat, a korrupt-szörnyeket akikkel minden nap összefutunk a munkahelyen, és az emberekben mélyen megbúvó szabadságát követelő rémet: a félelem és a reménytelenség szülte torzszülött énünket. Plusz egy fura bőrrucis védelmezőt aki próbálja fenntartani, visszaállítani a rendet.
És ugye Tim Burtont nálam nehéz kiütni a nyeregből, de ez a mostani Nolan gyerek tényleg ügyesen beírta magát a szívembe.

Persze mindenkinek meg van a saját véleménye élménye a filmmel kapcsolatban, ott van a klasszikus megismételhetetlen dolgokhoz való ragaszkodás, de emellett figyelembe kell venni h a techikai fejlődés előnyeinek felhasználása egy filmben ma már elvárt dolog a rendezőktől, és persze h ezzel is megpróbálnak lenyűgözni minket. Nagy nagy robbanások dirr durr lassítás gyorsítás varázsgombás szemkápráztató hatás. Ez mind a 21.századi követelmény. És ha ez olykor nem megy a történet rovására akkor születnek meg ma a nagy dolgok.
Szóval bárki bármit is mond: ez az egyesek szerinti agyon ajnározás; és Ledger halála nem osztott nem szorzott a dolgon:
ez az utóbbi Batman film kib*szottul zseniális!!! nincs rá szó! katarzis élmény színészi-elfogultságtól mentesen a tökéletes sztori, a tökéletes forgatókönyv, A(!) forgatókönyv!! aztán A(!) Heath Joker Ledger, aztán A(!) Gary Dracula Oldman, aztán A(!) MichaelCaine-EricRoberts-CristianBale és a többiek(micsoda szereplőgárda ez?tejóég).. aztán A(!) Hans Zimmer(bár itt picit keveseltem).. aztán a látvány a vágó a rendező az asszisztens a büfés :P :DD

Egy komplett tökéletes 21.századi remekmű!
Hollywood (és Joker :)) az Emberi természet-ről írt 21.századi szakdolgozata. Vagyis hát a DC Comics érdeme Batman, Joker zseniális karaktere, meg Kétarc megszületése ésatöbbi. De ehhez Jack Nicholson is kellett annó.. most pedig Heath Ledger Jokere még őt is majdhogynem lemosolyogta a dobogóról. De maradjunk annyiban h mosolyogjanak csak egymás mellett ;) ..nah mondjuk az szép harc lenne :D (félre a mosolyjal: ahjj r.i.p. Heath Ledger :'((( )
Amerikai Pszicho-srácról meg nekem mindig a láncfűrésszes kép ugrott be.. de aztán megráztam a fejem, és arra jutottam h jól festett neki ez a szuperhős szerep.
A Sötét lovag kellően hosszú (na jó talán az eleje egy pöppet vontatott lett), de a vége minden másodpercében pörgős és pöpecül kickass.
Szóval ha valaki olyat kérdez tőlem h Burton vagy Nolan?.. arra ráküldöm Gotham City összes alvilági csókáját! :P

Nincsenek megjegyzések: