2011. november 6., vasárnap

gugli gugli gugli gugli

#movie: The Fall
Remekmű.
Tarsem Singh.. Gyerekek. A fickó egy zseni..
A film egy hatalmas giccses mese köré szőtt túlélési játék mely a való életben játszódik.
A kerettörténet helyszíne: egy kórház LosAngelesben. Idő: 1920as évek, vmikor a mozgófilm megjelenése körül.
Egy kíváncsi kislány, Alexandria (Catinca Untaru), akinek narancsszedés közben eltört a karja, egy nap rátalál egy történetmondó, depresszióval küzdő páciensre. Roy Walkerre (Lee Pace) a kaszkadőrre, akit sérülésein kívül szívfájdalom is gyötör.
A mese elindul. A történet folytatásáért azonban a kislánynak gyógyszert kell lopnia.
Alexandria meg is teszi, miközben nem tudja Roy mire készül. Csak azt, h a mesének folytatódnia kell.

/innen spoilerkés lehet/
A film kontrasztba állítja a mesevilágot és a rút valóságot.
Párhuzamok szövik keresztül a két cselekményvonalat.
De a hatalmas képzelőerő és a valóság közti határok kezdenek elmosódni.
A gyermeki naivitás kiszolgálja egy depressziós felnőtt halálvágyának igényeit.
De a felelősség lesújt a gonosz önző felnőttre..
A mese hepiendjét kikönyörgi a kislány, miközben tudjuk; a mesélő életéért könyörög.
"-Miért ölsz meg mindenkit?
-Ez az én történetem
-Az enyém is"


Hát nem kell mondanom, h el el pityeregtem bizonyos részeken.
De az apró belehintett humorfalatkák oldják a feszültséget a pesszimista atmoszférában.
A film vége pedig.. kielégítő. Sőőt.. Nincs hollywoodi giccs, annyit elárulok.

A képvilág: egy Dali festmény. A színek határtalanul körbeölelik a szemünket. A vágás, és a rendezés csodálatos, oltári ötletekkel megspékelve a kész tökéletességet. A filmzene pedig simogatja közben a fülünk, a tökéletes összhatás csúcsa.

A színészi munka fenomenális. a kislány alakítása.. mintha nem kamerák előtt játszott volna. olyan természetesen hatott mintha elhitte volna az egészet maga körül. épp ezért teljesen beletudja élni magát a néző. Remélem híres lett ez a kislány. ilyen gyerekszínész nem nől minden bokorban.
Lee Pace pedig.. ohh drága pitesütőm.. nem csalódtam benne. elképesztő alakítás. és a bandita ruhájában.. istenem h lehet vki ilyen szexi. a tartása, az aurája, az egész lénye. A mese jeleneteknél nagyon szerelmes voltam belé. Leborulnék a jelmeztervező előtt és körbecsókolnám a kezeit és a ceruzáját :D (a grafitról van szó :P)

Összességében a film a gyermeki énünket fogja meg, és nem ereszti. Hiszen mindannyiunkat a mesék hajtanak. ha már sokunk el is felejtette.
Gyerekkorunkban mindent ilyen színesen láttunk. és boldogabbak is voltunk.
Teret kell hagynunk a meséknek, mert azok segítenek megtalálni a kiutat akár a legnagyobb labirintusból is mely az utunkba kerülhet életünk során.
[5/5] Etalon
trélerke itt van, DE nem ajánlom a film előtt. Én sem láttam, sterilen ültem a film elé, csak a plakáttal találkoztam előtte. elég spoileresre vágták.

2 megjegyzés:

Spacemaid írta...

Nincs benne Hollywood giccs? Ez azért lehet mert a rendező bácsi egy indiai muki! XD Bollywoodot nem éreztél benne? Bár ahogy az eddigi munkáit elnézem, sok köze nincs Bwoodhoz. A sejt, Britney-s pepsi reklám stb... Csak megláttam a nevét és egyből levágtam, hogy indiai! Singh (oroszlán) - Gyakori név Indiában. Jellemzően azon családok teszik a nevük végére +ezt a (?jelzőt?), akik kevert vallásúak. azaz hindu és muszlim vallást egyaránt gyakorolják. köszönöm Mina, hogy bemutattál Neki! :D Ilyenkor úgy örülök, hogy bővült a repertoárom indiai emberekből :D #maistanultamvalamit

Mina írta...

#maistanultamvalamit bekkk :D én duplán :P :D
Szóval nem az a bollywoodi feeling. sokkal inkább egy olyan életrekeltett Aladdin-i vízió.. mintha a mesét magát filmesítette volna meg: Aladdinnal, a palotával, a sivataggal, elefánttokkal és majommal együtt.. egészen egyedi a hangulata. gyönyörű film tényleg. nagyon ajánlom, már csak azért is mert a te világod helyszíne :) gyönyörű a látkép